BUREAU SPOTLIGHT ‘Biomassa belangrijke tussenstap in energietransitie’

31-03-2020

Bureau Spotlight breidt hun dossier over de ‘Edese bio-energie installaties’ verder uit. In hun interview concludeert dr. ir. Wolter Elbersen van de Wageningen University & Research dat biomassa een belangrijke tussenstap is in de energietransitie. Warmtebedrijf Ede onderschrijft dit: op het slimme groene warmtenet in Ede worden diverse duurzame warmtebronnen aangesloten. Biomassa is op termijn dan nog slechts nodig bij koude-pieken en als duurzame back-up.

Elbersen wijst erop dat ook duurzame alternatieven niet zaligmakend zijn, maar dat er keuzes gemaakt moeten worden. Bio-energie is circulair:

Bomen nemen namelijk CO2 op. De CO2 die vrijkomt bij het verbranden van takken van deze bomen wordt weer door groeiende bomen opgenomen. Zo komt de CO2 steeds terug in de bomen en raakt de brandstof (de takken) niet op. Dat maakt het volgens Elbersen circulair én duurzaam. In tegenstelling tot aardgas. De CO2 die daarbij vrijkomt met de verbranding is nieuw in de CO2-kringloop en zorgt dus voor een stijging van CO2 in de atmosfeer.

Elbersen maakt de kanttekening dat biomassa nu onderdeel is van de energietransitie en geen eindstation:

Veel mensen snappen niet dat je een soort overgang hebt.
Als je die biomassa had laten liggen, was die zelf ook CO2 geworden en was de energie niet benut. Dat is eigenlijk het hele idee van die biomassa. Als biomassa blijft liggen en wegrot, gaat alle energie uit dat hout de lucht in, dus ik geloof niet dat dat nou een goede manier is.

Lees hier het hele artikel: https://www.edestad.nl/lokaal/maatschappelijk/333343/bureau-spotlight-biomassa-belangrijke-tussenstap-energietransitie-695157