‘Warmte in slim groen warmtenet wordt steeds groener!’

In het kader van de campagne ‘Duurzame Doorstart’ van de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE) werd onze directeur Valentijn Kleijnen geïnterviewd over steeds duurzamere warmte in een slim groen warmtenet. Lees hier het interview:

Doener:
Valentijn Kleijnen, 44 (directeur MPD Groene Energie / Warmtebedrijf Ede)

Doorstart:
Aanleg groen en slim warmtenet in Ede dat steeds duurzamere warmte levert

“Nieuw zijn warmtenetten natuurlijk niet. De manier hoe wij ze gebruiken is dat wel. Om ze zo duurzaam mogelijk te maken gebruiken we zeer geavanceerde technologie. Ik krijg dan ook een trots gevoel als ik hier in Ede rondloop in deze mooie oude kazerne. We zijn hard bezig met de uitbreiding van het 30 km lange slimme groene warmtenet van Warmtebedrijf Ede, dochter van MPD Groene Energie. In de vroegere kolenkelder installeren we een modern warmte-overdrachtstation. Dat voorziet straks de hele nieuwbouwwijk van duurzame warmte en koude. En dat laatste is wel heel prettig nu de zomers steeds heter lijken te worden. Een computersysteem bepaalt waar de warmte vandaan komt. Hiervoor kiest het steeds de meest duurzame bronnen. Restwarmte van bedrijven op werkdagen, meerdere kleine units biomassa, warmte opgewekt met een overschot aan zonnestroom, en we werken nu aan aardwarmte.”

“Warmte is vanzelfsprekend, daar krijg je geen bedanktelefoontje voor”

“Sommige dingen waren wat de energievoorziening betreft eenvoudiger tijdens lockdown. Je hoefde niet zowel de kantoren als de huizen warm te houden of te koelen en er was minder transport. Toch pleit ik er niet voor dat iedereen altijd maar thuis moet gaan werken. Ik denk dat een mooie mix van thuiswerken en werken op locatie het beste is. Wij hebben zelf natuurlijk gewoon doorgewerkt. Corona of niet, de mensen gaan ervan uit dat ze gewoon warmte geleverd krijgen. Soms kregen we complimenten. Maar de mensen gaan je heus niet bellen dat dat zo fijn is.

“Als het warmtenet er ligt, dan begint de verduurzaming pas”

“Het mooie van een slim en groen warmtenet is dat we in de loop van de tijd steeds duurzamere bronnen kunnen aansluiten. We zijn continu met nieuwe technieken bezig. Een auto uit 2020 is ook slimmer dan een auto uit 2010. Zo krijgen bedrijven en bewoners steeds groenere warmte, zonder dat ze daar zelf iets voor hoeven te doen. In onze Energietransitie Experience geven we lessen over zon, wind en warmte. Bezoekers zeggen vaak: ‘daar moet je meer over communiceren!’ Ik zie ook gouden kansen voor multifunctionele terreinen: zonnevelden bijvoorbeeld met een mooi groen eronder. In dat groen kun je wandelen en een klimaatbos laten groeien.”

www.duurzamedoorstart.nl
#energietransitie
#vangaslos
#slimmegroenewarmtenetten