Groot deel restgroen uit Nederland gaat naar Duitsland
Energie opwekken uit restgroen van bossen en landgoederen: het kan, maar komt in Nederland maar marginaal van de grond. Een groot deel van deze ‘reststroom’ gaat naar Duitsland, waar het een bijdrage levert aan de CO2-reductiedoelstellingen. Dat is zonde, vindt Willem Meijers, investment manager bij het Nationaal Groenfonds.
Warmtebedrijf Ede
Er zijn in Nederland te weinig kleinschalige houtgestookte centrales om deze reststroom te verwerken. Dus vindt zo’n vijftig procent zijn weg naar Duitsland. Reden voor het Groenfonds om te investeren in dergelijke centrales. Meijers: “Wij zien het verstoken van biomassa als een eerste businesscase voor deze reststroom. Die biomassa ís er, dus je kan er maar beter wat nuttigs mee doen. Warmtebedrijf Ede is hiervan een schoolvoorbeeld”
Meijers: “We merken dat terreinbeheerders zelf ook geen goed gevoel hebben bij de export van houtsnippers naar Duitsland. Zodra er in Nederland meer verwerkingscapaciteit beschikbaar komt, zijn ze blij dat ze daar naartoe kunnen met hun reststromen.”
Lees hier het hele artikel uit het MilieuMagazine, februari 2017
– Klik op de afbeeldingen voor een vergroting