Opening eerste ‘slimme’ fietspad van Nederland in Ede

EDE Het eerste ‘slimme’ fietspad van Nederland op de Bovenbuurtweg in Ede gaat maandag 5 september open. Dit fietspad, van de rotonde op de Tooroplaan tot aan de Reehorsterweg, reageert op kou en houdt zichzelf op temperatuur.

Dat meldt de gemeente Ede. Fietsers blijven bij sneeuw of vorst veilig rijden omdat de gladheid verdwijnt. Strooien is overbodig, wat weer goed is voor het milieu, aldus het persbericht.

,,De winter is nog ver weg, toch gaat het fietspad nu al open. Het is dan ook een proef om te onderzoeken of dit voor meerdere fietspaden mogelijk is. De resultaten in de komende winter zijn daarvoor bepalend”, legt Henk Faas uit, woordvoerder van de gemeente Ede.

De warmte voor het fietspad komt van het ondergrondse groene warmtenet, dat in een groot deel van Ede is aangelegd. Daarbij stookt Warmtebedrijf Ede hout uit eigen bossen en tuinen. De warmte gaat via leidingen naar woningen en bedrijfspanden. Het fietspad gebruikt de omgevingswarmte van de leidingen. Zo moet het warmtenet volledig worden benut.

Wethouder Leon Meijer is trots op de primeur voor Ede. “Met dit fietspad combineren we zaken die met duurzaamheid te maken hebben. We gebruiken het warmtenet én zorgen dat je kunt blijven fietsen, ook al is het glad. En dat we daarmee minder zout hoeven te strooien is ook mooi, zeker voor het milieu.”

Studenten ICT van ROC A12 leveren een bijdrage om het fietspad verder te verbeteren. Zij ontvangen van Meteo Group in Wageningen gegevens en onderzoeken hiermee de meest efficiënte afstelling om het fietspad opgewarmd te houden. Easypath, die dit systeem ontwerpt, Warmtebedrijf Ede en Meteo Group Wageningen ondersteunen de studenten.

Het fietspad is mede door de provincie Gelderland gefinancierd.