Tweede Kamerleden Bontenbal en Grinwis bezoeken Warmtebedrijf Ede

Foto: Een delegatie van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie en Tweede Kamerlid Grinwis bezoeken één van de duurzame energie installaties in Ede.

EDE – Woensdag 14 juli was Tweede Kamerlid Pieter Grinwis (CU) samen met de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie op bezoek bij Warmtebedrijf Ede en platform Energie voor Elkaar. Een dag later was ook Kamerlid Henri Bontenbal (CDA) te gast, maar hij moest het, wegens een onschuldige verkoudheid, houden bij een virtueel bezoek. Beide Kamerleden hebben de portefeuille Klimaat en Energie(transitie) en gingen in gesprek over hoe slimme groene warmtenetten de energietransitie versnellen. Reden om het warmtenet in Ede te bezoeken zijn de innovaties, de vele (bestaande!) woningaansluitingen op basis van vrije keuze en de diverse duurzame bronnen waaraan gewerkt wordt, zoals restwarmte van de industrie, collectieve zonnewarmte, biogrondstoffen en aardwarmte.

Warmtebedrijf Ede sprak met beiden over hoe slimme groene warmtenetten onderdeel zijn van de oplossing voor het klimaatprobleem en over praktische barrières zoals die worden ervaren bij realisatie van een warmtenet. Er werd onder andere een bezoek gebracht aan een duurzame energie installatie en aan het warmte- en koudenet op de Elias Beckmankazerne. Hier werd getoond hoe historische gebouwen kunnen verduurzamen én gekoeld worden, met behoud van de historische, beeldbepalende elementen.

Beide Kamerleden uitten zich positief na hun bezoek aan Warmtebedrijf Ede en gaan bekijken waar zij praktische barrières mogelijk in de Kamer aan de kaak kunnen stellen. Bontenbal: ‘Bedrijven zoals jullie zijn een goede showcase. Iedereen is op zoek naar projecten die betaalbaar zijn en werken; blijf dit verhaal dus vooral vertellen!’