Hoe duurzaam is een Edese bio-energie installatie?

Hoogste rendement ter wereld

De bio-energie installaties in Ede bestaan grofweg voor de ene helft uit filters, en voor de andere helft uit warmte-terugwin-installaties. Dit laatste zorgt ervoor dat er geen warmte verspild wordt en dat het totale rendement van deze installaties tot de hoogste per wereld behoort. De filters in de fabriek zorgen ervoor dat de uitstoot binnen de strenge Nederlandse normen valt en dat er bijvoorbeeld geen roet vrijkomt.

Slim vraaggestuurd

Voor de piekvraag in de ochtend en avond dienen de buffervaten aan de voorzijde van de bio-energie installaties. Wanneer Edenaren in de ochtend en avond de verwarming aanzetten en willen douchen, bevatten deze vaten voldoende warm water om de piekvraag te kunnen opvangen. Het stookvermogen wordt in de zomer vanzelfsprekend aangepast op de verminderde warmtevraag. De ketels in de installatie functioneren onafhankelijk van elkaar en worden in zomer ten dele uitgezet. Dit laatste is uniek, het betreft een omgekeerde sturing door het slimme warmtenet, waarbij dus de vraag stuurt in plaats van een continu regulier aanbod. Deze efficientie maakt de warmtelevering duurzamer.

Groene warmte, bio-stoom en groene stroom

Een bio-energie installatie zoals in Ede is een warmte-kracht-koppeling (bio-WKK); dit betekent dat er tegelijkertijd groene warmte én groene stroom wordt geproduceerd. Warmte wordt als hoofdproduct benut in het groene warmtenet, maar ook het restproduct groene stroom is duurzaam en komt op het openbare elektriciteitsnet. De drie Edese bio-energie installaties produceren meer groene stroom dan de twee Edese windmolens.

Een derde product is bio-stoom voor de Edese industrie. In Ede wordt groene stoom van bio-energie De Vallei over 1,6 km ondergronds in de openbare ruimte getransporteerd naar de fabriek van HSV Moulded Foams; een project uniek voor Nederland waarbij het productieproces van HSV direct is verduurzaamd.

Lees hier meer over de uitstoot van de bio-energie installaties