Hoe zit het met Aardwarmte op het warmtenet?

Schematische verdeling van bronnen-inzet door het jaar heen; met aardwarmte, restwarmte en biogrondstoffen slechts in de koudepieken.


Opsporingsvergunning voor proefboringen aardwarmte in Ede

10 juni 2020 – EDE  – Het Ministerie van Economische Zaken verleent MPD Groene Energie de opsporingsvergunning voor proefboringen naar aardwarmte in de gemeente Ede.

Aardwarmte is een duurzame warmtebron die binnen vier jaar aangesloten kan worden op het gerealiseerde Slim Groen Warmtenet in Ede. ,,De locaties van deze proefboringen worden in samenspraak met de gemeente bepaald”, schrijft Warmtebedrijf Ede in een persbericht.

Het Ministerie van Economische Zaken heeft Warmtebedrijf Ede na een traject van bijna twee jaar de opsporingsvergunning verleend om op 40 vierkante kilometer op drie locaties proefboringen naar aardwarmte te verrichten. Uit verschillende vooronderzoeken bleek dat er aardwarmtebronnen onder Ede liggen. ,,Bij succesvolle boringen sluit Warmtebedrijf Ede de warmte aan op het inmiddels gerealiseerde Slim Groen Warmtenet.”

Om de aardwarmte te bereiken, gaat er ongeveer 3 kilometer diep geboord worden. Hiermee worden temperaturen van 80 á 90 graden uit de bodem gehaald. In Nederland zijn volgens MPD vergelijkbare boringen succesvol verlopen. ,,Vooronderzoek wijst uit dat geothermie een belangrijke rol in onze duurzame warmtemix kan spelen”, aldus Valentijn Kleijnen, directeur Warmtebedrijf Ede. ,,We willen de garantie van een succesvolle innovatie zodat we Ede zo snel mogelijk kunnen voorzien van de meest duurzame warmtemix.”

MPD Groene Energie, het moederbedrijf van Warmtebedrijf Ede, heeft in 2019 reeds met succes een kansrijke bron voor diepe aardwarmte (geothermie) op Edes grondgebied opgespoord. Dit is op revolutionaire wijze uitgevoerd en geprezen op de jaarlijkse conferentie van de European Association of Geoscientists and Engineers te London op 5 juni 2019**.

De ontwikkeling van het Slim Groen Warmtenet in de afgelopen jaren, maakt het mogelijk om innovaties als aardwarmte te gaan benutten. Nu het warmtenet een groot aantal afnemers heeft en een gesloten warmterotonde vormt, is het mogelijk om warmtebronnen zoals aardwarmte makkelijk aan- en los te koppelen. ,,Het Slim Groen Warmtenet maakt het mogelijk om in warme zomers alle warmte uit aardwarmte te leveren, voor bijvoorbeeld het douchen. Er wordt nooit méér warmte gewonnen dan dat er nodig is. Zo vindt er efficiënte en vraaggestuurde warmtelevering plaats en gooien we niets weg.”


** Tijdens de conferentie van de European Association of Geoscientists and Engineers is het pionierend geothermieproject van MPD Groene Energie en ZON Transitie Support voor de stad Ede (Gelderland) gepresenteerd voor een internationaal gezelschap. Het betrokken Geothermal Exploration Team (GET) bestaat uit
Pieter Van Heiningen, Nuri Kaymakci, Tijmen Jan Moser en Vincent van Hoegaerden, een ervaren team van geofysici en geologen. Er is hebben een unieke, geïntegreerde aanpak gehanteerd met zowel sterk verbeterde boorgatmetingen (SeismoLog PRO), gravimetrie, seismische dieptemigratie en geothermische interpretatie. Zo zijn we op weg om veilig grootschalige hoeveelheden energie uit de ondergrond te halen of warmte in de ondergrond op te slaan, als toekomstige energie- en financiële reserve.

Binnenkort volgt hier meer informatie over de voortgang van ons aardwarmteproject in Ede.