Vorstvrij fietspad zichtbaar slimmer

EDE – Het vorstvrije, slimme fietspad in Ede reageert op kou, houdt zichzelf op temperatuur en rekent af met gladheid en milieuschade door strooizout. Maar hoe werkt het nu precies? Dat is nu ook te bekijken aan de Bovenbuurtweg in Ede.

Om voorbijgangers op het slimme fietspad te wijzen, is langs de route een zogenaamde infographic geplaatst. Hierop is te zien dat het systeem niet alleen in staat is om het fietspadoppervlak direct en gelijkmatig te verwarmen, het is ook nog eens energie-efficiënt. De aansturing van de verwarming geschiedt geheel automatisch op basis van in het fietspad aangebrachte sensoren, waardoor het fietspad (tijdig) sneeuw- en ijsvrij is. Via een webbased omgeving wordt het temperatuurverloop in het fietspad gemonitord en bij een eventuele storing kan er tijdig worden ingegrepen.

Sinds dit jaar zijn er ook stroeve zonnepanelen in het fietspad geplaatst. Deze panelen worden mede beheerd worden door technische studenten van het ROC A12. De panelen leveren voldoende energie om het pompsysteem aan te drijven dat het fietspad voorziet van enkele graden duurzame restwarmte. Deze duurzame restwarmte is afkomstig uit de retourleiding van het groene warmtenet van Warmtebedrijf Ede. Zo is het vorstvrije fietspad in Ede een duurzame totaaloplossing, die naast klimaatneutraal, ook nog eens erg leerzaam is.