Warmtebedrijf Ede op bezoek bij Bosbeheer Ede

Het snelgroeiende team van Warmtebedrijf Ede bestaat inmiddels al uit 20 collega’s. Het team trok het bos in om in de praktijk kennis op te doen over de wijze waarop het Edese Bosbeheer biomassa uit bos-onkruid de ‘Prunus’ wint.

Het team wordt ontvangen door gemeentelijk Bosbeheerder Jochem van Gooswilligen. De gemeente Ede levert biomassa uit de Edese bossen aan Warmtebedrijf Ede op basis van bestrijding van de Prunus. Deze woekerende struik is ook wel bekend onder de naam ‘Amerikaanse Vogelkers’. Het is een exoot die in de jaren 20 naar Nederland is gebracht ter ‘verbetering van de bossen’. “In praktijk blijkt dat de Prunus door het ontbreken van natuurlijke vijanden zo goed als niet wordt ingeperkt”, vertelt Van Gooswilligen, “en dus gaat de Prunus als snelgroeier vervolgens behoorlijk woekeren”.

De snelle vermenigvuldiging vindt plaats door middel van de kersen van de Prunus; met name vogels spelen hier een grote rol in. Ook kan een pit jarenlang inactief onder de grond liggen en dan alsnog uitkomen. In de Edese bossen is opgeteld momenteel sprake van ruim 1000 hectare aan ‘prunusbos’. Op deze plaatsen kan vrijwel geen ander (inheems) bos groeien.
Ook leven er op en om de prunus aanzienlijk minder dier- en plantensoorten dan op en om inheemse planten. Het gemeente streeft in haar beleid het verwijderen van de Prunus na, hetgeen onder andere de biodiversiteit ten goede komt.

Teamleden krijgen van de bosbeheerder allemaal een afgebroken Prunustakje om aan te ruiken. De typische geur doet denken aan een zurig amandel-aroma. “Dit is nu onmiskenbaar Prunus”, vertelt Van Gooswilligen. Op de vraag vanuit het team of de bestrijding van de Prunus inmiddels succesvol verloopt, lacht Van Gooswilligen: “Ik kan tot mijn pensioen volledig met Prunusbestrijding aan de slag, en zelfs dan zullen er nog Prunussen woekeren in Ede”.