‘Zware’ delegatie RVO bezoekt Warmtebedrijf Ede

EDE – Donderdag 5 september kreeg Warmtebedrijf Ede bezoek van een ‘zware’ delegatie van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Een delegatie van ruim 4000 kg, zo gaf de weegbrug van de bio-energie installatie in Ede aan.

Voorafgaand aan het bezoek aan de bio-energie installatie, werd op locatie van De Fietser een presentatie door Dhr. Kleijnen van Warmtebedrijf Ede verzorgd. Kleijnen: “In 2012 was er vanuit de nu grote spelers op de warmtemarkt nog weinig interesse om een warmtenet aan te leggen. Warmtebedrijf Ede is in dat gat gesprongen met als resultaat dat in 2013 onze eerste bio-energie installatie is gebouwd”.

Inmiddels is in Ede een warmte-ringleiding gerealiseerd van ruim 30 km toekomstbestendig warmtenet en drie bio-energie installaties. Kleijnen: “Je begint een warmtenet op regionale biomassa; een hernieuwbare, stabiele en bovendien te reguleren brandstof. Daarna worden op een slim groen warmtenet, zoals in Ede, meerdere bronnen aangesloten zoals restwarmte, zonnewarmte en aardwarmte (geothermie). Dan is biomassa alleen nog nodig om bij te sturen op piekmomenten en als back-up”.

Over het maatschappelijk debat over warmtenetten en bio-installaties werd van gedachten gewisseld. Kleijnen: “Alles wat nieuw is, zorgt voor weerstand. Bij bio-energie installaties ligt de focus op de (feitelijk geringe) uitstoot van fijnstof. Wanneer er wordt aangekondigd dat elders voor nood dieselaggregaten (ook fijnstof) worden ingezet, wordt daar gek genoeg veel minder drukte over gemaakt”.

Op de vraag hoe het zit met de CO₂, raadt Kleijnen aan om in mogelijkheden te denken. “Binnen 10 jaar zijn de ontwikkelingen naar verwachting zo ver dat er geen CO₂, maar zuurstof uit de schoorsteen komt”. Afsluitend kreeg de groep een rondleiding In de bio-energie installatie aan de Geerweg in Ede.