De werking van een slim, groen warmtenet

In deze video (Bron: Platform Energie voor Elkaar) wordt de werking van een warmtenet in een notendop uitgelegd. Met een combinatie van duurzame bronnen die het warmtenet voeden, krijgt iedereen de warmte zoals ze deze gewend zijn. Ongeacht of je een goed geïsoleerd nieuwbouwhuis hebt of oudere, bestaande bouw. En óók als je aan het einde van het warmtenet woont. Bovendien komt de warmte straks van meerdere duurzame warmtebronnen, én onze klanten verduurzamen automatisch mee.

Ede groen verwarmd

Het slimme, groene warmtenet is een gesloten circulair systeem waarbij het water rond wordt gepompt. Onderweg wordt het verwarmd door meerdere duurzame warmtebronnen.

Waar ligt het warmtenet?

Bekijk hier de kaart met weergave van het huidige netwerk. Ook ziet u het netwerk dat nu wordt aangelegd en het toekomstige netwerk.

Zorgeloos thee drinken op de bank

Zorgeloos en comfortabel

Een aansluiting op het warmtenet is makkelijk, veilig en betrouwbaar en onze warmtelevering is gegarandeerd. Een veelgestelde vraag is of een warmtenetaansluiting anders is dan een aardgasaansluiting. Voor vrijwel alle particuliere aansluitingen geldt: we leggen een buis vanaf het wijknet naar uw woning toe. Vervolgens vervangen wij uw cv-ketel door een warmte-afleverset. En dat is meestal alles. Je verwarming en je warme tapwater functioneren net zoals van tevoren, maar dan duurzaam. Maar je hebt nu geen aparte onderhouds-, reparatie-, of vervangingskosten voor je installatie meer.

Ook voor de zakelijke markt van gebouwbeheerders en projectontwikkelaars biedt een warmtenet extra voordelen. Het is geschikt voor bestaande bouw, nieuwbouw en monumenten. Tot slot bieden we u service met een continue bereikbaarheid en een eigen monteursdienst.

Goed voor milieu en klimaat

Met een aansluiting op een warmtenet wordt de cv-ketel op aardgas weggehaald, waardoor de totale CO2-uitstoot van onze klanten met 85% daalt. En dat is bekeken over de gehele keten, van duurzame bron tot eindklant. De warmtebronnen zijn namelijk duurzaam en hernieuwbaar. Onze bronnenstrategie: zodra er een nieuwe, extra, schone bron beschikbaar is, sluiten we die graag aan op ons warmtenet. Ook wordt de warmte zoveel mogelijk lokaal gewonnen, dus met een minimum aan uitstoot door transport.

Betaalbaarheid

Prijsgunstig

Een aansluiting op het warmtenet is doorgaans (aanzienlijk) goedkoper dan een aardgasaansluiting. In Nederland zijn de warmtetarieven wettelijk gereguleerd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Met het prijsplafond in 2023 zijn de prijzen door de overheid tijdelijk gelijk getrokken met het plafond voor aardgas. Onze tarieven zijn andere jaren doorgaans aanzienlijk lager geweest dan het wettelijke maximum. Ook ten opzichte van de grootste 6 warmtebedrijven scoren we goed met onze tarieven. Daarnaast hebben klanten geen extra onderhouds- of vervangingskosten meer,  én verhoogt een aansluiting op het warmtenet de waarde van hun pand.