KennisCampus Energietransitie Experience

Leerlingen krijgen lessen over de energietransitie

Scholieren en docenten krijgen binnenkort les in alle duurzame energievormen die samen de energietransitie gaan vormen. De ‘Kenniscampus Energietransitie Experience’ wil scholieren bewust maken van de waarde van duurzame, schone energie. Een ander doel van het project is om interesse te kweken bij scholieren om in deze sector te gaan studeren en werken. Het project is een samenwerking tussen Edese ondernemers, de Provincie en Edese onderwijspartijen.

De Energietransitie Experience in Ede gaat in 2019 van start en de lessen vinden o.a. plaats in het leslokaal van de tweede Edese bio-energie installatie van MPD Groene Energie / Warmtebedrijf Ede en bij projecten zoals het verwarmde fietspad gelegen op de Kenniscampus.

In drie jaar tijd moeten meer dan honderd klassen de Energietransitie Experience hebben afgerond en de lessen hebben gevolgd. Daarnaast geeft de Kenniscampus twintig docenten les over de nieuwste ontwikkelingen rond energietransitie.

De provincie Gelderland wil in 2050 energieneutraal zijn. Er dreigt een tekort aan technisch personeel te ontstaan, waardoor de klimaatdoelen in gevaar komen. Door scholieren bewust te maken van de noodzaak van energietransitie hopen de deelnemende partijen dat meer jongeren kiezen voor een baan in de energiesector.

Vers-pakketten voor voedselbank Ede

 

Ede – In plaats van relatiegeschenken, deelden Warmtebedrijf Ede, ZON Transitie Support en Ede-Wageningen Engineering dit jaar vers-pakketten uit bij de voedselbank in Ede. Vier medewerksters waren vrijdag 21 december de hele middag aanwezig om de cliënten van de voedselbank te voorzien van een kop warme chocolademelk en kerstkransjes. Tegen inlevering van de uitgedeelde tegoedbon, konden cliënten daarnaast een vers-pakket afhalen bij de speciaal door ‘t Pakhuis in Ede kosteloos ter beschikking gestelde kerstkraam. De pakketten werden hartelijk ontvangen door de cliënten, zoals de drie lokale bedrijven beoogden met dit initiatief. Foto: Medewerkers voedselbank, medewerkers Warmtebedrijf Ede, ZON Transitie Support en Ede-Wageningen Engineering. 

Cadeau-cheque voor Stoer Ede

Stichting ‘Stoer Ede’ realiseert een gelijknamige woonvorm voor speciale jongeren in Ede. Warmtebedrijf Ede draagt dit lokale initiatief een warm hart toe. Om deze reden verzamelden de toekomstige bewoners zich zaterdag op de locatie van de nieuw te bouwen woonvorm op het Enka-terrein. Directeur Valentijn Kleijnen van Warmtebedrijf Ede overhandigde de toekomstig bewoners een cadeau-cheque voor de aanschaf van witgoed. Hiervan kan dan bijvoorbeeld een wasmachine en een droger worden aangeschaft.

Stoer is het eerste Edese Ouderinitiatief; een kleinschalige woonvorm opgezet door betrokken ouders die hun kinderen in een warm en veilig thuis willen zien opgroeien. De jongeren zijn het ouderlijk huis ontgroeid of in het proces daarvan. Warmtebedrijf Ede hoopt op deze manier een stukje te kunnen bijdragen aan het toekomstig woonplezier van de bewoners van Stoer Ede.

Warmtebedrijf Ede in film Oost NL

In november kwam Oost NL langs bij Warmtebedrijf Ede om het groene warmteproject en de bio-energie installaties in beeld te brengen. Oost NL versterkt de regionale economie en de energietransitie op verschillende manieren. Zo heeft zij ook Warmtebedrijf Ede (MPD Groene Energie) ondersteund bij de realisatie.  Het resultaat van hun bezoek is het volgende mooie filmpje, waarin 3 duurzame projecten worden uitgelicht:

Warmtenet Ede wint brancheprijs duurzaamste warmtenet

NIJMEGEN – Op het Warmtecongres in Nijmegen is ook dit jaar weer de brancheprijs voor het duurzaamste warmtenet uitgereikt. Anders dan andere jaren zijn er nu 2 categorieën; de awards werden uitgereikt aan het beste niet-gecertificeerde (kleine) warmtenet, en het beste gecertificeerde (grote) warmtenet. Hierbij ging het Edese warmtenet van Warmtebedrijf Ede er in de laatste categorie met de winst vandoor!

Genomineerd
Het groene warmtenet in Ede heeft al enige jaren het hoogste opwekkingsrendement (zgn. EMG-verklaring) van gecertificeerde warmtenetten in Nederland; in de ranking staat Warmtebedrijf Ede dan ook op de eerste plaats. (Meer informatie). Vanuit deze positie is Warmtebedrijf Ede op het Warmtecongres voorgedragen voor de brancheprijs.

Ede is uniek
In Ede realiseert Warmtebedrijf Ede de gehele keten: Warmtebedrijf Ede is een private onderneming, waarin privaat-publiek wordt samengewerkt. Warmtebedrijf Ede verzorgt de biomassa-sourcing, de engineering en aanleg van het warmtenet (nu ca. 30 km). Ook verzorgt het bedrijf de realisatie en het beheer van drie bio-energie installaties en het omvormen van het warmtenet tot een smart grid waarop allerlei andere duurzame bronnen zijn aan te koppelen, denk o.a. aan geothermie, restwarmte en zonnewarmte. Warmtebedrijf Ede werft vrijwillige aansluitingen tot op dit punt waarop er 18.500 woningequivalenten zijn aangesloten. In 2019 zal de teller op 20.000 staan, en besparen we met groene warmte in Ede ca. 50.000 ton CO2 per jaar!

Prachtige score
De officiële certificering op opwekkingsrendement, houdt in dat het warmtenet in Ede bemeten en gecertificeerd de hoogte CO2-besparing per aansluiting realiseert, namelijk wel 85% minder CO2 uitstoot per aangesloten woning. Met daarbij enkele m2 zonnepanelen op het dak, zijn woningen in Ede al gauw klimaatneutraal. Een prachtige score, die nog eens bekroond wordt door deze award vanuit de warmtebranche, die door middel van een live publieksstemming werd toegekend.

Edes Warmtenet opnieuw genomineerd

Het Edese warmtenet is opnieuw genomineerd voor de publieks-award tijdens het Warmtecongres vandaag. Aan het einde van de middag vinden de pitches van de 5 genomineerden plaats. Op basis hiervan wordt direct na afloop gestemd door het publiek.

Warmtebedrijf Ede is feitelijk tweemaal genomineerd, omdat zij op de eerste en vierde plaats staat in de officiële EMG-ranking van duurzame warmtenetten: klik op deze link voor meer informatie

Bekijk hier onze nominatiefilm.
En indien u op het Warmtecongres aanwezig bent; stem op ons!

Bezoek ons tijdens de Vakbeurs Energie

Moederbedrijf van Warmtebedrijf Ede ‘MPD Groene Energie’ staat deze week met haar transitiepartners ZON Transitie Support, Ede-Wageningen Engineering, BTE en Eco-Focus op de Vakbeurs Energie. Kom daarom op 9, 10 of 11 oktober langs bij onze stand in de Brabanthallen in Den Bosch. Graag vertellen wij u op welke wijze wij u kunnen ontzorgen in de realisatie naar aardgasvrij. Graag tot ziens! #VanGasLos

Speciale operatie aanleg groene warmtenet Ede

Warmtebedrijf Ede breidt het groene warmtenet in Ede steeds verder uit. Vandaag vond een belangrijke mijlpaal plaats: de aanleg van het tracé vanaf het ENKA-terrein naar de Kazerneterreinen. Ook hier gaan we diverse woningen, bedrijven en monumenten van groene warmte voorzien.

Het betrof een speciale operatie omdat er eerst een 18 meter diepe boring onder de spoorweg nabij station Ede-Wageningen nodig was. Vandaag werd hierdoor de maar liefst 240 meter lange warmteleiding, vanaf enige hoogte, de even lange sleuf ingetrokken.

Samen met onze projectpartners maken we Ede steeds duurzamer, waarbij de realisatie van de Edese duurzame warmterotonde steeds dichterbij komt.

FoodValley Innovatiemonitor

Regio FoodValley innoveert!

De nieuwe Innovatiemonitor is een online platform opgezet door ondernemers en de FoodValley-regio. Het platform biedt inzicht in het innovatief gehalte van onze regio. Concrete voorbeelden van innovatie in de regio vindt u op http://www.regiofoodvalley.nl/innovatie/

Ook MPD Groene Energie / Warmtebedrijf Ede is hiervoor geïnterviewd. Lees het artikel op de Innovatiemonitor: https://www.regiofoodvalley.nl/innovatie/mpd-groene-energie/