Bezoek Jong Warmtenetwerk aan Warmtebedrijf Ede
Ede – Op 30 januari kwamen 90 leden van het Jong Warmtenetwerk naar Ede voor hun jaarlijkse netwerkbijeenkomst. Op het programma stond een bezoek aan het groene warmteproject in Ede; het duurzaamste warmtenet van Nederland. Het mooie weer was een goede bijkomstigheid, maar de reden dat het gezelschap het groene warmtenet juist nu aandeed, was de bijzondere HDD-boring ter hoogte van de in aanbouw zijnde, derde Edese bio-energie installatie.
De deelnemers verzamelden zich rond het middaguur in het (met groene warmte verwarmde!) pand van De Fietser. Tijdens de gezamenlijke lunch presenteerden de ‘gastheren’ Warmtebedrijf Ede, Roseboom-Nijkamp en UPA (Rotterdam Engineering/ Amsterdam Engineering / Ede-Wageningen Engineering) zich.
Het gezelschap werd vervolgens opgesplitst in drie groepen. In verschillende volgorde deden zij de tweede Edese bio-energie installatie aan, bezochten zij live de intrek-operatie van een HDD-boring, en werkten zij een mooie, maar ingewikkelde casus uit op het gebied van warmtenetwerk-engineering.
Het bezoek aan bio-energie installatie ‘Bio-Energie Ede’ aan de Geerweg in Ede. Na de toelichting van de Plant Manager, was er ruim gelegenheid om vragen te stellen. Door de ramen konden de bezoekers live een kijkje nemen in de, in werking zijnde, installatie.
Aan de Knuttelweg, waar de derde Edese bio-energie installatie gebouwd wordt, werd de 220 meter lange, goed geïsoleerde, stalen warmteleiding het boorgat ingetrokken.
Bij deze HDD-boring, die door Ede-Wageningen Engineering is ontworpen, moest met veel omgevingsaspecten rekening gehouden worden. De uitvoering van de boring moest daarom met grote precisie worden uitgevoerd.
Aan de overzijde van de N224 kwam de warmteleiding weer boven de grond uit, waarbij vervolgens met een ‘avegaarboring’ de onderdoorgang bij de spoorwegovergang werd gerealiseerd, ten behoeve van de groene warmtevoorziening.
Het doel is om in Ede een slimme warmterotonde te realiseren waarbij aardgas volledig uitgefaseerd wordt. In 2020 willen de Provincie Gelderland, de gemeente Ede, de woningcorporaties en Warmtebedrijf Ede 20.000 aansluitingen hebben gerealiseerd; hiermee worden uiteindelijk tienduizenden tonnen CO2-uitstoot per jaar bespaard.
Eenmaal weer terug in De Fietser werd de dag gezamenlijk afgesloten. De organisatie van het Jonge Warmtenetwerk gaf aan het programma die dag leerzaam en erg geslaagd te hebben gevonden, waarna er werd afgesloten met een netwerkborrel. Warmtebedrijf Ede, Roseboom-Nijkamp en UPA (Rotterdam Engineering/ Amsterdam Engineering / Ede-Wageningen Engineering) bedanken de deelnemers hartelijk voor hun interesse!
Het Jong Warmtenetwerk is een groep met Young Professionals die zich vanuit allerlei perspectieven bezighouden met het versnellen van de energietransitie. Jong Warmtenetwerk stelt kennisdeling en kennisverrijking gecombineerd met laagdrempelig netwerken centraal.