Financiering van onze duurzame projecten
Deze week plaatsen we het laatste artikel van onze artikelreeks over onze financiering.
Een stukje geschiedenis…
Al sinds 2013 is Warmtebedrijf Ede is Ede actief. Zij wil de bebouwde omgeving van duurzame warmte voorzien, een warmtealternatief te bieden voor aardgas. Achterliggende doelstelling is de lokale energietransitie te versnellen, specifiek de warmtetransitie, om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Om die doelstelling te kunnen realiseren werd aansluiting gezocht bij het platform Energie voor Elkaar. Dit is een platform van bedrijven die allen hetzelfde doel nastreven: het versnellen van de energietransitie door realisatie van (onderdelen van) slimme, groene warmtenetten als alternatief voor aardgas.
Werken op projectbasis
De energietransitie is opgebouwd uit projecten, zoals de aanleg van een nieuw stuk warmtenet. Elk project én de ontwikkeling en realisatie van elke bron kost tijd en geld. Het vergt een aantal jaren aan voorbereidingstijd om een project te kunnen uitvoeren. Daarna duurt het nog een aantal jaren voordat de eerste klanten deze warmte kunnen afnemen, want een nieuw stuk leiding met meer afnemers betekent ook dat je meer warmteproductie nodig hebt. Dan begint de periode dat -op lange termijn- de investeringen kunnen worden terugverdiend. De ACM reguleert rendement dat op een investering in warmtenet mag worden behaald; er mag niet teveel winst worden gemaakt.
Voor het realiseren van een lokaal warmtenet zijn dus twee aspecten van belang: de infrastructuur (transport van de warmte) naar de zakelijke of particuliere afnemers en de lokale warmteproductie.
De infrastructuur
De projecten voor de infrastructuur omvatten de engineering, vergunningen en de aanleg van het warmtenet om de bronnen met de afnemers te verbinden. Deze zeer goed geïsoleerde warmteleidingen liggen door de kern van Ede om zo de warmte van A naar B te vervoeren.
De warmteproductie
De locaties van de drie (hybride) duurzame energie-installaties zijn in eigendom en beheer van ‘Bio-energie de Vallei’. Ook zijn er in Ede ontwikkelingen in bronnen als restwarmte, Power2heat, aquathermie, datathermie en aardwarmte.
Groei vergt financiering vooraf
Wat deze projecten gemeen hebben, is dat op het moment dat deze projecten worden ontwikkeld, een grote financieringsbehoefte duidelijk wordt. De kosten gaan ver voor de baten uit. Vanaf het moment van ontwikkelen van de eerste bron en dat de eerste buizen ondergronds gaan, tot het moment van de eerste levering van warmte aan een klant, moeten de aannemers, materialen en andere uitvoerende bedrijven worden betaald. Voor financiering van deze grote infrastructurele projecten bestaan er verschillende mogelijkheden met elk hun mogelijkheden en beperkingen. De grote banken zijn kritisch op financiering van dit soort projecten in de warmtesector omdat de risico’s groot zijn en de mogelijke verdiensten beperkt worden door de wetgeving die een maximale prijs voorschrijven en de maximale winst die gemiddeld over de hele levensduur van het warmtenet gemaakt mag worden. Juist in het begin van de realisatie van het warmtenet zijn de kosten hoog en dat maakt dit soort projecten voor een bank oninteressant. Voor dit soort hoog risico investeringen zijn fondsen een geëigend middel.
Het Europees investeringsfonds
Bij Energie voor Elkaar is er een oplossing voor dit financieringsvraagstuk beschikbaar. Speciaal voor de partners van het platform is een investeringsfonds opgericht. Het fonds heeft als doel om de energietransitie te versnellen via financiering. Het bijzondere aan dit fonds is dat het speciaal is opgericht voor de financiering van projecten voor het platform Energie voor Elkaar. In het investeringsfonds nemen partijen deel die hun beleggingsportefeuille willen verduurzamen en daarvoor geld aan het fonds hebben gecommitteerd. In het fonds investeren partijen zoals de Europese Investeringsbank (EIB) en Pensioenfonds ABP. Voor het realiseren van elk los nieuw project vraagt Energie voor Elkaar financiering aan bij dit fonds. Voordat hierop akkoord wordt gegeven, moet uiteraard voldoende worden aangetoond dat het project kan rusten op zowel een technische als een financiële solide basis.
Combineren van financieel vermogen met human capital
Valentijn Kleijnen, CEO van Energie voor Elkaar: “De samenwerking met het fonds Dorothea vormt een mooie kans om de energietransitie te versnellen. Door de samenwerking leren we elkaar kennen. De energietransitie betekent ook dat we een nieuwe duurzame economie aan het bouwen zijn. Er is nog veel dat moet worden gebouwd of omgebouwd en dat vergt kapitaal. Voor het realiseren van deze verandering in de infrastructuur hebben we met het fonds Dorothea een nieuwe mogelijkheid gecreëerd om samen projecten voor ontwikkeling van duurzame warmtebronnen en levering van warmten aan afnemers mogelijk te maken. Met het financiële vermogen van het fonds Dorothea en het human capital van alle samenwerkende bedrijven van het platform Energie voor Elkaar.”
Investeringsfonds met awards voor duurzaamheid en sociale betrokkenheid.
Het fonds Dorothea bestaat sinds 2020 en heeft in het driejarig bestaan internationaal diverse awards gewonnen. Bijvoorbeeld de erkenning als beste ESG fonds vanwege de duurzame beleggingsfocus op het beperken van de klimaatverandering door de aanleg en exploitatie van duurzame verwarmingsnetwerken. ESG staat voor Environmental, Social en Governance. De ESG-criteria geven een rapportcijfer om de duurzaamheid en de ethische weerslag van een investering in een bedrijf te meten. Zo vormen ze een meetbarex, verantwoorde investering. Dit helpt om de mate van het maatschappelijk verantwoord ondernemen van een bedrijf te bepalen. Energie voor Elkaar kreeg ook de ‘Best Social Initiative’-prijs, als erkenning voor het uitzonderlijke programma voor stakeholder- en gemeenschapsbetrokkenheid. De aanpak van het platform Energie voor Elkaar is door Private Equity Wire erkend als een toonaangevend voorbeeld van sociale inclusie.
… en een zeer hoge duurzaamheidsbenchmark
Ook de GRESB-duurzaamheidsbenchmark is een belangrijke toetssteen voor het fonds. GRESB is een sector toonaangevende, onafhankelijke organisatie die sinds 2009 de ESG-prestaties (Environmental, Social & Governance-score) van financiële instellingen beoordeelt. De GRESB-scores vertegenwoordigen een algemene maatstaf voor de ESG-prestaties van een fonds, waarbij 100% de maximale score is.
Energie voor Elkaar en Asper Dorothea behaalden daar een score van resp. 92% en 94%.