Drukste fietspad van Ede wordt vorstvrij
Het fietspad op de Bovenbuurtweg in Ede wordt verwarmd, waardoor fietsers bij gladheid door sneeuw of ijs veilig kunnen blijven rijden. Door gebruik te maken van omgevingswarmte uit de grond is de kans om onderuit te gaan stukken kleiner. Bovendien hoeft er niet meer gestrooid te worden. Het is de eerste keer dat een fietspad op deze manier wordt aangesloten op duurzame warmte.
Het gaat om het drukste fietspad van Ede, vanaf de rotonde Tooroplaan tot aan het fietspad van de Reehorsterweg. Op dit traject fietsen veel scholieren. Dezelfde scholieren kunnen het fietspad ook als leerstof gebruiken. De computeraansturing is ook door hen op school te bestuderen. Easypath Nederland zorgt voor aansluiting van de warmte naar de betonelementen van het fietspad. Het fietspad gaat bijna drie keer langer mee dan gewoon asfalt.
De warmte komt van het ondergrondse groene warmtenet, dat in een groot deel van Ede al is aangelegd. Daarbij stookt Warmtebedrijf Ede resthoutsnippers uit eigen bossen en Edsese tuinen en leidt de ‘groene warmte’ via geïsoleerde leidingen naar woningen en bedrijfspanden. Het fietspad wordt in de zomervakantie aangesloten op de omgevingswarmte van het groene warmtenet. Op dat moment sluit Warmtebedrijf Ede de Kenniscampus aan op dit net. Een deel van de leidingen komt onder het fietspad Bovenbuurtweg te liggen.
Wethouder Leon Meijer: ,,Met dit fietspad combineren we zaken die met duurzaamheid te maken hebben. We gebruiken de omgevingswarmte van het groene warmtenet én zorgen dat je kunt blijven fietsen, ook al is het glad. En dat we daarmee geen zout hoeven te strooien is ook mooi, zeker voor het milieu.”
Het verwarmde fietspad is een proef om te onderzoeken of dit voor meerderde fietspaden mogelijk is. Ook voor op- en afritten van fietstunnels kan zo’n fietspad een uitkomst zijn. De resultaten in de komende winter zijn bepalend.