Groen warmtenet Ede opnieuw duurzamer
EDE – Het groene warmtenet van Warmtebedrijf Ede verduurzaamt in rap tempo. Na het aansluiten van haar tweede bio-energie installatie op het groene warmtenet, heeft Warmtebedrijf Ede een nieuw kwaliteitsonderzoek laten verrichten. Het resultaat is dat met een aansluiting op het groene warmtenet nu direct 85% CO₂ per huishouden wordt bespaard, in tegenstelling tot 70% CO₂-besparing in de eerdere situatie.
Richting klimaatneutraal
Bureau CRG heeft de door Greenvis Energy Solutions gemeten kwaliteit van het Edese Warmtenet opnieuw vastgesteld en gecertificeerd. De verhoogde score is te danken aan diverse innovaties en uitbreidingen in het Edese warmtenet. Bovendien is nu de stap richting klimaatneutraal eenvoudig te nemen; naast een aansluiting op het groene warmtenet, zijn er aanvullend nog slechts enkele vierkante meters aan zonnepanelen op het dak nodig om de woning volledig klimaatneutraal te maken.
EPC
In Ede worden nieuwbouwwoningen niet langer automatisch voorzien van een aansluiting op aardgas. Een aansluiting op het groene warmtenet Ede is één van de beschikbare duurzame alternatieven voor aardgas. Een ontwikkelaar kan de nieuwe kwaliteitsverklaring van het warmtenet meenemen in de EPC-berekening, om zo de project-specifieke EPC-besparing van een aansluiting op groene warmte te berekenen.
EOR-doelstellingen
Warmtebedrijf Ede zelf is blij verrast; het blijkt met de nieuwe score behoorlijk vooruit te lopen op haar eigen doelstellingen. Uit de huidige Kwaliteitsverklaring blijkt namelijk dat zij het zich ten doel gestelde Equivalent Opwekkings-Rendement (EOR) van 500% niet in 2020, maar nu al heeft behaald. In Ede zijn inmiddels 10.000 woningen en bedrijven aangesloten op groene warmte, in 2020 moeten dit er 20.000 zijn.