Onderzoek: Ruim kwart Nederlandse woningen kan over op aardwarmte
Goed nieuws! Uit onderzoek van Energie Beheer Nederland (EBN) blijkt dat er genoeg aardwarmtebronnen in Nederland zijn om een kwart van de woningen te verwarmen. Nu woningen van het gas af moeten, wordt er druk gezocht naar duurzame alternatieven. Aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, is niet-fossiel en stoot geen emissies uit.
Warmtenet nodig
Als je aardwarmte wilt gebruiken voor het verwarmen van woningen, is een warmtenet de beste oplossing. Aardwarmte biedt namelijk een constante warmtestroom van warmte die je niet zomaar uit kunt zetten. Alleen als een warmtenet voldoende aansluitingen heeft (+/- 4000 woonequivalenten), kan het deze constante warmtestroom inzetten. Warmtebedrijf Ede realiseert een slim groen warmtenet in Ede, en werkt daarbij aan het aansluiten van aardwarmte hierop. Zonder warmtenet kunnen we de aardwarmte wel naar boven halen, maar niet bij u in huis brengen.
Flexibele warmtemix
De constante stroom van aardwarmte is niet regelbaar; je kunt hem niet harder, zachter of uit zetten. Bij andere duurzame warmtebronnen in een slim groen warmtenet kunnen we dat wel. In een slim groen warmtenet gebruiken we daarom een mix van duurzame bronnen zodat er altijd voldoende duurzame warmte aanwezig en er flexibiliteit is. De slimme meters in het slimme groene warmtenet kunnen nauwkeurig de warmtevraag voorspellen. Op basis van die data kunnen we de duurzaamste mix aan warmtebronnen inzetten. Dat betekent dat het aansluiten van aardwarmte in de zomer kan zorgen dat andere duurzame bronnen minder ingezet hoeven te worden.
Lees meer over onze aardwarmte op: https://warmtebedrijfede.nl/ufaqs/hoe-zit-het-met-aardwarmte-op-het-warmtenet/