Reactie Warmtebedrijf Ede op Zembla d.d. 22-03
De uitzending van Zembla 22-03 ging over houtige biomassa.
Er werd hierin echter geen (duidelijk) onderscheid gemaakt tussen lokale bio-energie installaties zoals in Ede, en de 5 grote kolencentrales die overgaan op de bijstook van buitenlandse houtpellets. In tegenstelling tot de kolencentrales, draaien de bio-energie installaties in Ede op lokaal en regionaal afkomstige resthoutsnippers. Resthout is het hout dat overblijft en dat feitelijk geen ander doel meer heeft. Dit is voor Ede midden op de Veluwe een prima oplossing, omdat de locatie zich bij uitstek leent voor het nuttige gebruik van resthoutsnippers.
Van de biomassa die Warmtebedrijf Ede benut komt 80% uit de regio zelf; afkomstig van knip- snoei- en tuinmateriaal van inwoners uit Ede en omliggende gemeenten en van onderhoud van bos- en landschap. In Ede helpt Warmtebedrijf Ede in de strijd tegen een woekerende exoot, de prunus, ook wel vogelkers genoemd. De snelgroeiende boomsoort bedreigt de inheemse planten en bomen in het Edese bos. De gemeente wil deze ‘bospest’ in de aankomende 30 jaar volledig verwijderen. Omdat de biomassa van dichtbij komt, is de CO2-bijdrage klein.
Er zijn zoveel bomen geplant de afgelopen jaren, dat natuurlijke bijgroei al jarenlang de kap overtreft. En niet met zo’n beetje ook. De bijgroei is meer dan het dubbele van de houtkap. Dat geeft ruimte voor de inzet van biomassa zonder dat de houtvoorraad vermindert. Het toekomstig gebruik van Warmtebedrijf Ede is slechts 5% van de regionale, jaarlijkse bijgroei. En bij verantwoord snoeien, groeit de biomassa zelfs harder weer aan.
Met een aansluiting op groene warmte in Ede bespaart een huishouden direct 70 tot wel 90% op haar CO2-uitstoot. Desalniettemin heeft Warmtebedrijf Ede niet als doelstelling om heel Nederland op warmte uit biomassa aan te sluiten. Dit is volgens ons ook niet haalbaar, evenmin als volgens ons een all-electric energietransitie haalbaar is. De best toepasbare oplossingen om de energietransitie te versnellen zouden overal lokaal moeten worden bekeken en bestaan idealiter uit een mix van alle mogelijkheden; zon, wind, water, warmtenetten op biomassa, maar bijvoorbeeld ook warmtenetten die gebruik maken van restwarmte van de industrie of bijvoorbeeld warmte uit geothermie.
Bijlagen:
U vindt de verhelderende formele reactie van Staatsbosbeheer op de Zembla-uitzending op
https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/nieuws/2017/03/reactie-op-uitzending-zembla-bos-als-brandstof
De brochure van de Alg. Vereniging Inlands Hout (AIVH) beantwoordt bio-massa-gerelateerde vragen: http://www.avih.nl/files/4414/4610/7743/1.Boekje_GoedNieuwsOverNLBiomassa_10-2015.pdf