Start bio-stoomlevering in Ede
EDE – Op vrijdagmiddag 11 november kwamen ca. 60 belanghebbenden bijeen aan de Dwarsweg 10 voor het startschot van de Edese bio-stoomlevering. Kunststoffenproducent HSV Moulded Foams Group ontvangt nu bio-stoom van Bio-energie installatie De Vallei. Tussen beide bedrijven is een, voor Nederland unieke, ondergrondse bio-stoomleiding aangelegd. HSV Moulded Foams Group gaat op deze wijze in één keer over van fossiele op hernieuwbare brandstof en bespaart zo wel 3750 ton CO2 per jaar.
Trots op verduurzaming
Wethouder Duurzaamheid Leon Meijer was aanwezig en sprak van een voorbeeld voor Nederland bij het verduurzamen van de industrie. ‘Ede mag trots zijn op de vele duurzame initiatieven, waarvan de bio-stoomleiding een prachtig voorbeeld is’. Na de openingshandeling kreeg het voltallige gezelschap een rondleiding in de bio-energie installatie. Op locatie van HSV Moulded Foams Group sprak de gedeputeerde van de provincie Gelderland Jan Jacob van Dijk enthousiast over de volgende stap. Hierbij gaat HSV Moulded Foams Group haar restwarmte terugleveren aan het groene warmtenet in Ede en wordt Ede als Stad energie-efficiënter.
Uniek in Nederland
De twee Edese bio-energie installaties voorzien ca. 8.500 woningen en bedrijven van groene warmte, en produceren nu tevens groene stoom. De Edese bio-stoomleiding is een 1.6 km lang, zeer goed geïsoleerd staal-in-staal leidingwerk dat ondergronds is aangelegd in de openbare ruimte. Hierbij is gebruik gemaakt van de modernste technieken, waarbij biostoom op wel 255 graden en onder 13 bar druk, wordt getransporteerd naar de eindafnemer.
Ambitie
Zowel groene warmte als groene stoom zijn afkomstig uit biomassa; lokaal afkomstige resthoutsnippers uit bosbeheer en knip- en snoeiresten uit de tuinen van Ede en omliggende gemeenten. Groene warmte bereikt de afnemers via het groene warmtenet. Er ligt in Ede inmiddels 18 kilometer groen warmtenet en het net wordt nog uitgebreid. Met een aansluiting op groene warmte is er geen aardgas meer nodig en wordt er direct wel 70% tot 90% CO2-uitstoot bespaard.
De initiatiefnemer van het project is MPD Groene Energie en de exploitant van de bio-stoomleiding is Bio-energie De Vallei. De ambitie die MPD Groene Energie o.a. met de gemeente Ede en de provincie Gelderland deelt, is om in het jaar 2020 twintigduizend woningen en bedrijven te hebben aangesloten op het groene warmtenet Ede. De levering van groene stoom is een belangrijke stap in het verder uitfaseren van aardgas.