Warmtebedrijf Ede maakt de balans op
Het einde van het jaar nadert en Warmtebedrijf Ede maakt de balans op. Het Edese bedrijf dat groene warmte levert via haar slimme warmtenet, is gewend vooruit te blikken naar een duurzame toekomst. Maar om vooruit te kunnen blikken, is het eerst belangrijk om te weten waar we nu staan.
Terugblik
Nog voordat iemand van ‘vangaslos’ had gehoord, is er in 2013 gestart met een slim groen warmtenet in Ede. In dat jaar zijn er 4.000 ‘woning-equivalenten’ (woningen en bedrijven) aangesloten op het warmtenet in aanleg. Een woning-equivalent (WEQ) is een eenheid om woningen en andere panden met elkaar te kunnen vergelijken. Drie jaar later in 2016 is het totaal aantal aangesloten WEQ gestegen naar 7.000, waarvan circa 5.000 woningen en 2.000 bedrijven.
Het heden
De gezamenlijke ambitie van de Provincie Gelderland, de gemeente Ede, Woonstede en Warmtebedrijf Ede was om 20.000 WEQ op het warmtenet te hebben aangesloten in 2020. Deze ambitie is dit jaar zo goed als behaald, waarbij er hard gewerkt wordt aan de laatste loodjes. Uniek aan Ede is dat er al ruim 6.000 WEQ aan bestaande woningen zijn aangesloten op het groene warmtenet. Dit is bijzonder omdat hiervoor in Ede ten eerste geen subsidie voor Aardgasvrije Wijken nodig is geweest en ten tweede deze aansluitingen gerealiseerd zijn op basis van vrije keuze.
De toekomst
De komende jaren wil Warmtebedrijf Ede het warmtenet nog verder uitrollen en Ede fossielvrij maken. Daarbij wordt de groene warmte die zij levert steeds duurzamer. Naast de duurzame biogrondstoffen die worden benut om de warmte op te wekken, worden hiervoor binnenkort ook collectieve zonnewarmte, restwarmte van de industrie en aardwarmte uit Ede ingezet. Klanten op het warmtenet ontvangen dan steeds ‘groenere’ warmte zonder dat zij hiervoor iets hoeven te doen en zonder dat zij hiervoor extra hoeven te betalen.