Aardwarmte als bron voor op het warmtenet een stap dichterbij
Aardwarmte Ede is initiatiefnemer in het opsporen van aardwarmte in Ede, met als uiteindelijk doel de aardwarmte te kunnen afzetten als duurzame bron op het warmtenet van Warmtebedrijf Ede. Vorige week publiceerden zij het volgende artikel met betrekking tot de voortgang van aardwarmte:
Aardwarmte een stap dichterbij
EDE – Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft Subsidie Duurzame Energie (SDE++) toegekend aan het aardwarmteproject in Ede, voor de locatie Maanderdijk, ter hoogte van de afrit van de snelweg A12. Het doel is om aardwarmte in te zetten als duurzame basisbron op het warmtenet in Ede. Deze subsidietoekenning brengt aardwarmte in Ede een stap dichterbij.
In 2018 is gestart met het aardwarmteproject in Ede; in 2020 heeft initiatiefnemer Aardwarmte Ede een opsporingsvergunning gekregen. Het proces om te komen tot een ondergrondse locatie heeft enige tijd in beslag genomen. Tijd die besteed is aan diverse voorbereidende geologische studies.
Nu de SDE-subsidie is toegekend, zullen de mogelijkheden op de locatie verder worden onderzocht, zodat er meer duidelijkheid komt over de potentie van aardwarmtewinning. Vervolgens kunnen de benodigde vergunningen worden aangevraagd. Wanneer alle ontwikkelingen succesvol verlopen, worden de eerste werkzaamheden voor een proefboring op zijn vroegst in 2026 verwacht. Aardwarmte Ede is in gesprek met belanghebbenden om hen vroegtijdig te informeren en hun vragen te beantwoorden.
Diep in de ondergrond is warmte aanwezig. Door deze warmte naar de oppervlakte te halen, kan deze worden benut als duurzame warmtebron op het warmtenet. Zo kunnen nog meer woningen en bedrijven in Ede duurzaam worden verwarmd. Meer informatie over het Edese aardwarmteproject.