Warmtebedrijf Ede: privaat of publiek?
Dit is artikel 1 in een reeks van 3, dat antwoord geeft op veelgestelde vragen als: wordt het warmtenet publiek? Hoe wordt het nu gefinancierd? Hoe valt Warmtebedrijf Ede binnen het platform Energie voor Elkaar? En meer…
Warmtebedrijf Ede is ontstaan als particulier lokaal initiatief. Het heeft zich inmiddels ontwikkeld en is onder de vlag van platform Energie voor Elkaar onderdeel van een groep nauw samenwerkende lokale bedrijven zoals bijv. Bio-energie de Vallei als eigenaar van drie duurzame energie installaties. Binnen de leveringsketen is Warmtebedrijf Ede eigenaar van het lokale slimme groene warmtenet en in private handen. De nieuwe wet Collectieve Warmte (WcW) ook wel warmtewet genoemd, stelt o.a. een nieuwe marktordening voor. Wat betekent dit voor Warmtebedrijf Ede?
Wet collectieve Warmte
Een belangrijke wijziging die in de nieuwe warmtewet wordt voorgesteld, is dat het eigendom van een warmtebedrijf (voor tenminste 50% + 1 aandeel) in publieke handen komt. De overheid dient namelijk een meerderheidsbelang te nemen in een bestaand warmtebedrijf of – als er geen lokaal warmtebedrijf is – in een nieuw op te richten warmtebedrijf. De verwachting van de overheid is dat door deze publieke sturing het vertrouwen van de burger in het warmtenet toeneemt zodat een groter draagvlak eraan kan bijdragen dat de energietransitie zal versnellen. Van de zijde van de private sector leeft de overtuiging dat doordat marktpartijen straks een minderheidsaandeel overhouden, de zeggenschap minder is, waardoor de investeringszekerheid afneemt en het voor private bedrijven lastig wordt om te blijven bijdragen aan de benodigde investering voor de groei en ontwikkeling van nieuwe warmtenetten. Als het gaat om innovatie en slagvaardigheid is dat juist de kracht van het bedrijfsleven en juist in de energietransitie is nog veel innovatie nodig. Is dat de rol van de overheid of juist van het bedrijfsleven?
Samenwerken!
Warmtebedrijf Ede staat open voor een publiek-private samenwerking in het vertrouwen dat er een goede regeling komt voor overheidsdeelname in de reeds gedane investeringen. Als er in de gemeente Ede een mogelijke partner wordt gevonden om samen verantwoordelijkheid te nemen om de energietransitie te versnellen, zullen we die ontwikkeling omarmen. Warmtebedrijf Ede is als partner van het platform Energie voor Elkaar een geschikte samenwerkingspartner. Zij is formeel eigenaar van het warmtenet, hetgeen overeenkomt met de scope van het wetsvoorstel van de nieuwe warmtewet. Tussen Warmtebedrijf Ede en de BV’s waar de (toekomstige) warmtebronnen onder vallen, zijn contractuele afspraken gemaakt voor levering en afname. Medewerkers van de verschillende domeinen van het platform Energie voor Elkaar kunnen daarvoor worden ingezet. Vanuit de nieuwe samenwerkingsconstructie kunnen daarover afspraken worden gemaakt: welke diensten en welk servicelevel wil men voor het Warmtebedrijf afnemen.
Zover is het nog niet. De wetgeving is een voorstel dat nog door de Tweede Kamer behandeld moet worden. Maar, hoe dan ook: Warmtebedrijf Ede is er klaar voor om zich ook in de vorm van een publiek-private samenwerking in te zetten om de energietransitie in Ede te versnellen door het ontwikkelen en uitbreiden van een slim groen warmtenet, als alternatief voor de aardgasaansluitingen in de gebouwde omgeving van Ede.