Werken binnen het platform Energie voor Elkaar
26-03-2024
Dit is artikel 2 in een reeks van 3; Warmtebedrijf Ede binnen het landelijk platform Energie voor Elkaar?
Warmtenetten krijgen veel vragen over hoe het zit met wettelijke regelgeving, overheidsbezit, organisatiestructuur en financierders. In het eerste artikel binnen deze artikelreeks gingen we dieper in op een warmtenet publiek en/of privaat kan zijn. In dit tweede artikel gaan we dieper in op het platform waartoe Warmtebedrijf Ede behoort: Energie voor Elkaar. Energie voor Elkaar is een platform van samenwerkende bedrijven. Warmtebedrijf Ede is één van de deelnemende bedrijven. Wat is dat platform en waarom heeft Warmtebedrijf Ede hiervoor gekozen? Op deze vragen geven we graag een antwoord.
Gezamenlijk doel: versnellen van de energietransitie
Het landelijk overschakelen van fossiele naar duurzame energie is een grote opdracht. De opdracht is zo groot dat geen enkele organisatie of bedrijf dat alleen kan. Als je als bedrijf een betekenisvolle bijdrage wilt leveren, is het goed om te realiseren dat je de samenwerking moet opzoeken en krachten moet bundelen. De bedrijven die in het samenwerkingsplatform Energie voor Elkaar met elkaar samenwerken zijn divers, maar alle bedrijven hebben een duidelijk gemeenschappelijk doel: het versnellen van de energietransitie door het ontwikkelen, realiseren of exploiteren van (onderdelen van) slimme, groene warmtenetten.
Energie voor Elkaar: delen van kennis, ervaring en menskracht
Het soort bedrijven dat op het platform aangesloten is, is divers. Er zijn partijen die gespecialiseerd zijn in engineering en ontwikkeling (ZON Transitie Support) of juist in de aansluiting van woningen op het warmtenet (ZON Energie Connect Nederland). Er zijn partijen die technische mensen leveren (Warmtech) voor de bedrijfsvoering van de (hybride) duurzame energie-installaties van Bio-energie de Vallei in Ede, of bedrijven die duurzame biogrondstoffen inkopen (BTE landschapsbeheer). Asset management is een belangrijke functie in het in beheer hebben van een warmtenet, dus ook Eco-Focus is een van de samenwerkingspartners. Ook zaken als facturering en klantenservice worden vanuit het platform geleverd. Bij het platform is een aantal warmtebedrijven aangesloten, die werkzaam zijn in een ca. 25 verschillende gemeenten en regio’s in Nederland.
Robuuste opzet
Voor het leveren van duurzame warmte aan consumenten en zakelijke afnemers draagt Warmtebedrijf Ede de verantwoordelijkheid. Ongeacht welke andere bedrijven de warmte voor het warmtenet ook produceren of bronnen zij beheren. Of dat nu een rioolwaterzuiveringsinstallatie is, of een hybride installatie, of een industriële onderneming die restwarmte aan het warmtenet levert. Om de risico’s die daarmee samenhangen te mitigeren, is het essentieel dat er tussen deze partijen optimale afstemming plaatsvindt. Het platform Energie voor Elkaar ondersteunt niet alleen die afstemming, maar zorgt er door de kennisdeling ook voor dat de verschillende warmtebedrijven elkaars kennis benutten, waardoor de robuustheid van elk individueel warmtebedrijf toeneemt.
Samenwerking
Door de keuze om aan te sluiten bij het platform Energie voor Elkaar profiteert Warmtebedrijf Ede van deze voordelen en ook van het voordeel dat er binnen het platform de mogelijkheid bestaat om gebruik te maken van de financiering door het fonds Dorothea dat speciaal voor de deelnemers van het platform is opgericht. Warmtebedrijf Ede vormt een eigen juridische entiteit met het eigendom van het lokale warmtenet en met het doel een bijdrage te leveren aan de lokale energietransitie, midden in de Edese samenleving. Vanuit dat doel wordt verbinding gezocht met iedereen die daaraan wil bijdragen en zo samen de energietransitie in Ede te versnellen.
Meer lezen over hoe het platform Energie voor Elkaar ontstaan is? Lees hier verder.